En dan is het zover: jij (of je medewerkster) zit in de overgang

Vrouwen in de overgang: het onderwerp blijkt (te) vaak een taboe op de werkvloer. Laten we er daarom juist met elkaar over praten. Wat doet dat precies met een medewerkster: de overgang? En hoe zorg je er als werkgever voor dat je medewerkster duurzaam inzetbaar blijft?

First things first: de overgang, wat is dat precies? De laatste menstruatie, of ook wel de menopauze, is een natuurlijke periode in het leven van vrouwen en vindt gemiddeld tussen het 48ste en 52ste levensjaar plaats. De periode die daaraan vooraf gaat, noemen we de overgang en gaat vaak gepaard met klachten zoals: opvliegers, slecht slapen, hartkloppingen, gewrichtspijn, maar ook cognitieve klachten, depressieve gevoelens en geheugenisstoornissen. Veranderingen in de hormoonhuishouding veroorzaken deze klachten. Ook op stress reageert ons lichaam met hormonen. Stress tijdens de overgang zorgt ervoor dat het hormoonsysteem nog meer uit balans raakt, waardoor de overgangsklachten verergeren. Dat leidt vanzelfsprekend tot motivatie- en productieverlies.

Doorbreek het taboe
De overgang: een probleem dat bij elke vrouw voorkomt en toch bespreken we het haast nooit. En dat is zonde, want als we het hebben over duurzame inzetbaarheid, moeten we het ook hebben over bepaalde levensfases van medewerkers. De overgang is er daar één van. Op dit moment is er nog té veel onwetendheid over deze levensfase. Niet alleen bij werkgevers, maar ook bij medewerksters. Het komt nog (te) vaak voor dat een medewerkster in een burn-out raakt door overgangsklachten. Door de overgangsklachten aan te pakken, lost de burnout vaak vanzelf op. Daar is echter wel erkenning en herkenning van die overgangsklachten voor nodig.’

Zet je medewerker in haar kracht
Zet dit onderwerp daarom op de vitaliteitsagenda en maak jouw werkvloer overgangsvriendelijk. Dat begint met erkenning, herkenning, een bewuste lifestyle en gezonde voeding. Daarmee zijn veel vrouwen enorm geholpen. Ze staan weer in hun kracht en vinden hun werkvermogen terug. Zo blijven zij duurzaam inzetbaar.    

Meer weten?
Neem een kijkje op: https://www.ikbenmoi.nl/fit-en-minder-stress
Hier vind je tips, tools en incompany mogelijkheden over lifestyle, gezonde voeding en minder stress. Nog meer vragen? Stel ze aan de nieuwe DI Helpdesk!