Veilig werken is zeer belangrijk. Sterker nog, een werkgever moet zorgen voor een veilige (werk)omgeving voor klanten, medewerkers en zichzelf. Het is dan ook voor ieder bedrijf met medewerkers wettelijk verplicht om een Risico Inventarisatie en Evaluatie op te stellen. Met een RI&E doorloop je vooraf alle risico’s in jouw onderneming. Vervolgens komen daar actiepunten uit en een stappenplan waarmee je de betreffende risico’s kan oplossen en/of beperken. Een ongeluk zit tenslotte letterlijk en figuurlijk in een klein hoekje en dat wil je echt voorkomen!
Ook dit jaar controleert de Inspectie weer of er een RI&E aanwezig is met een bijbehorend plan van aanpak. Wanneer dit niet aanwezig is, mag de Inspectie meteen een boete uitdoen. Heb jij nog geen RI&E uitgevoerd en/of moet deze nog getoetst worden? Wij helpen je graag, zie hier wat wij voor je kunnen betekenen.
Praktische hulp van de MITT: branche RI&E
Modint en de vakorganisaties FNV, De Unie en CNV Vakmensen hebben in 2021 speciaal voor de mode- en interieurbranche en voor de textiel- en tapijtindustrie de digitale branche Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) geactualiseerd en laten certificeren. Deze RI&E is een praktisch instrument dat ondernemers helpt om Arborisico’s in het werk aan te pakken en in de toekomst te voorkomen. Hoe beter de arbeidsomstandigheden, hoe gezonder het bedrijf en hoe beter voor klanten, werknemers en jezelf.
De branche RI&E levert bedrijven in de sector voordeel op én zijn specifiek gericht op de vraagstukken die spelen in de sector:
- Met deze digitale RI&E voldoet de organisatie in onderstaande vijf stappen aan haar arboverplichting om een RI&E te hebben. Hiermee bespaar je veel tijd en geld;
- Bedrijven tot 25 medewerkers of minder die gebruik maken van de branche RI&E én onder de MITT-branche vallen, hoeven de RI&E niet te laten toetsen door een gecertificeerde kerndeskundige. Zij krijgen een toetsingsvrijstelling als ze hiervan gebruik maken;
- Bedrijven met meer dan 25 werknemers moeten de RI&E wel laten toetsen door een gecertificeerd kerndeskundige. Modint neemt ook graag deze dienstverlening voor jou uit handen. Wij zijn gespecialiseerd in de branche en kunnen dit snel voor jouw organisatie in orde maken. Wil je gebruik maken van het digitale RI&E instrument? Stuur dan een e-mail naar rie@modint.nl.
Op deze dienstverlening zijn de algemene voorwaarden RI&E van toepassing. Deze vind je hier
Toch zelf aan de slag? In vijf stappen naar een actuele RI&E en een Plan van Aanpak.
Volg de stappen hiernaast in overleg met de medewerkers. Om een juist beeld te geven van de risico’s binnen het bedrijf, is de inbreng van medewerkers onmisbaar. Betrek dus een preventiemedewerker, Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiger er ook bij.
Zij moeten ook instemmen met de gekozen manier waarop het RI&E-onderzoek wordt uitgevoerd en met het uiteindelijke Plan van Aanpak.