Ken jij de risico’s in je magazijn?

Opgeslagen voorraad in stellingen, rondrijdende heftrucks en rondlopende werknemers. Het is een vertrouwd beeld in veel magazijnen. Maar ook een recept voor veel ongelukken. Hoe je schade beperkt en ongelukken voorkomt in het magazijn? Zorg dat je de risico’s kent, breng ze in kaart en neem de juiste maatregelen. Loop alvast even met ons mee langs de meest voorkomende risico’s in je magazijn. RI&E checklist bij de hand?

Rijdende voertuigen

Wist je dat rijdende voertuigen de helft van de ongevallen in een magazijn veroorzaken? Vooral door onoplettendheid, roekeloos gedrag en een onjuiste bediening op heftrucks. Zo zijn aanrijdingen tussen voetganger en een heftruck goed voor ruim veertig procent van de ongevallen in het magazijn. Vaak ziet de chauffeur de voetganger niet. Een heftruck mag je dan ook niet zomaar besturen. Hiervoor haalt je medewerker eerst een certificaat. Zonder die opleiding, mist de medewerker de vaardigheden om in een magazijn tussen paden te manoeuvreren.

Stellingen

Er vallen jaarlijks nog steeds gewonden door ongevallen met stellingen. Even een check: worden de magazijnstellingen jaarlijks gekeurd? Voldoen de veiligheidsafstanden aan de normen en richtlijnen? Zijn er belastingborden aanwezig? Uit de praktijk blijkt dat dit soort zaken namelijk regelmatig niet in orde zijn. Ben je trouwens goed verzekerd bij ongevallen? Bekijk hier de verzekeringspakketten van Modintverzekeringsdienst.

Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Niet alleen rijdende voertuigen en stellingen brengen risico’s met zich mee. Er zijn tal van andere belangrijk factoren om in een RI&E op te nemen. Denk aan: laaddock, werkschoenen, gangen, doorgangen, kruisingen, loop- en rijpaden, entresol, in- en ompakstations, acculaadstations en fysieke belasting.

Doe daarom een volledige RI&E. Zo zorg je voor een veilige omgeving voor klanten, medewerkers en jezelf. Heb je al een RI&E laten uitvoeren en is deze onlangs niet geactualiseerd? Klik hier voor meer informatie en contact.