Help, het is heet!

Hoe houd ik het hoofd koel tijdens mijn werk? Eindelijk, zomer! We kunnen weer naar buiten, de barbecue mag aan en we genieten volop. Tenminste, als we niet werken, want dan is het soms best afzien. Vooral in de industrie. Hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers het hoofd koel houden en productief blijven? Hieronder een aantal tips!

Wist je dat temperatuur van invloed is op productiviteit? Volgens onderzoek laat productiviteit een stijgende lijn zien van lage temperaturen tot aan 22 graden. Daarna neemt de productiviteit af. Bij dertig graden zelfs met tien procent. Dat betekent: tien procent minder omzet! Dat voel je niet alleen in de portemonnee, maar is ook nog eens risicovol voor je mensen. Bij warmte neemt namelijk ook het concentratievermogen af en de kans op ongelukken toe. Dat wil jij voorkomen.

Dit zijn de regels

Als werkgever ben je verplicht om jouw medewerkers een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Stijgen de temperaturen? Dan mag die hitte niet schadelijk zijn voor de gezondheid van jouw mensen. Een maximumtemperatuur? Die is wettelijk niet vastgesteld, maar kun je met jouw personeel, de ondernemingsraad of arbodienst wel bespreken. Zo houd jij het voor iedereen veilig. Ook voor die medewerker met long- of hartproblemen, een hoge bloeddruk of zwangerschap.

Zo voorkom jij ongelukken

Wil je inzicht krijgen in de exacte risico’s, van het werken met hoge temperaturen, op jouw werkvloer? Neem dan ‘werken in hoge temperaturen’ als thema op in de Risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E doorloop jij vooraf alle risico’s in jouw onderneming. Daar komen vervolgens actiepunten en een stappenplan uit, waarmee jij de betreffende risico’s oplost en/of beperkt. Zo houd je het hoofd koel, ook op een hete dag. 

  • Modint en de vakorganisaties FNV, De Unie en CNV Vakmensen hebben – speciaal voor de mode- en interieurbranche en voor de textiel- en tapijtindustrie – de RI&E geactualiseerd en gecertificeerd. Deze digitale branche RI&E is een praktisch instrument dat jou helpt arborisico’s in het werk aan te pakken en in de toekomst te voorkomen.

Tot slot: 7 tips!

Zo houden jij én je medewerkers het hoofd koel:

  • Vraag het digitale RI&E instrument aan: stuur een e-mail naar rie@modint.nl.
  • Stel bij hitte een tropenrooster op: laat je medewerkers eerder beginnen of ruil werk- en parttime dagen om.
  • Stel zwaar werk indien mogelijk uit en las vaker pauzes in.
  • Zorg voor een goede ventilatie op de werkplek.
  • Gebruik waar mogelijk minder verlichting en zet apparaten die veel warmte produceren zo veel mogelijk uit.
  • Pas tijdelijk de kledingvoorschriften aan: laat je medewerkers luchtige kleding dragen.
  • Stimuleer je medewerkers om voldoende water te drinken: serveer ijsthee of water met een smaakje.