Nieuwe regels: asielzoekers mogen het hele jaar werken in Nederland

Per direct mogen asielzoekers in Nederland het hele jaar door werken, zo bepaalde de Raad van State op 29 november. De beperkende ’24 wekeneis’, die asielzoekers tot nu toe maximaal 24 weken werk in een periode van 52 weken toestond na een wachttijd van 6 maanden, is opgeheven. Deze beperking, bedoeld om ‘onterechte verwachtingen’ te voorkomen, werd beschouwd als in strijd met de Europese Opvangrichtlijn. 

De aanpassing van de regels is een reactie op het pleidooi van werkgeversvereniging AWVN voor een ruimere toegang tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers. Dat zorgt volgens AWVN voor een win-winsituatie. Voor werkgevers is het aantrekkelijker om asielzoekers aan te nemen, waardoor asielzoekers sneller aan het werk kunnen.

Dit betekent het voor jou als werkgever
Asielzoekers met een asielprocedure van minstens zes maanden mogen werken indien hun werkgever een tewerkstellingsvergunning heeft. Deze vergunning geldt tot de vervaldatum van het Vreemdelingen Identiteitsbewijs, dat het rechtmatig verblijf in Nederland aantoont. Let op: als werkgever dien je die verblijfsduur te controleren, tijdige verlenging te regelen en een tewerkstellingsvergunning aan te vragen bij het UWV.