Van elkaar leren op de werkplek

De MITT formuleerde tien bouwstenen en een visie op leren & ontwikkelen. Dit helpt HR-managers in de mode-, interieur-, textiel- en tapijtindustrie bij het versterken van hun leercultuur. Frederique Wolsky is zo’n HR Manager. Zij helpt de medewerkers van Carhartt (een internationale producent van werkkleding) met hun ontwikkeling.

Frederique vertelt: “Bij Carhartt werken steeds meer jonge, hoogopgeleide mensen. Die zijn uit zichzelf al bezig met ontwikkeling. Wij moeten dan ook eerder op de rem trappen dan stimuleren. We blijven bij door te leren van en met elkaar. Zo bespreken onze managers zelf trends en (bedrijfs- of systemische) ontwikkelingen met hun medewerkers. En werken junior medewerkers met meer ervaren medewerkers samen. De moederorganisatie in Amerika draagt bij aan het leren van en met elkaar door algemene bedrijfstrainingen aan te bieden. Zij zet momenteel het internationale ‘Centre of Excellence’ op. Een digitaal platform waarop onze medewerkers specialistische kennis met elkaar kunnen uitwisselen. Ook kunnen al onze medewerkers gebruikmaken van LinkedIn Learning. Hier halen zij specialistische (veelal Engelstalige) kennis op.”

Tips voor de HR-manager
Hoe Frederique een realistisch beeld van de leer- en ontwikkelmogelijkheden in haar organisatie krijgt? “Door minimaal één keer per jaar bij mijn medewerkers en managers op te halen waar zij behoefte aan hebben. Door die bottum-up benadering voelen zij zich gezien en gehoord. De behoefte aan scholing wordt vooraf besproken met directie, management en collega’s. Deze behoefte toets ik vervolgens aan beleidsontwikkelingen én aan ontwikkelingen in het werk van de betreffende collega’s. Het is daarbij overigens ook belangrijk om uit te leggen waarom iets nu nog even niet kan, maar wellicht wel in een volgend boekjaar. Nog een tip: richt je vooral op diegenen die willen. Als zij dan hun nieuwe skills en kennis met de rest delen, profiteert de hele organisatie daar weer van.”

Zelf aan de slag?
Wil jij ook aan de slag met Leren en Ontwikkelen? Dan hebben wij een aantal interessante (en gratis!) activiteiten die jou helpen bij het vergroten van de ruimte om te leren op de werkplek. Heb je interesse? Neem dan contact op met Muriel Jansen via 06 – 1191 0850.