Week van de Werkstress: zo verminder jij (werk)stress en verzuim

Wist jij dat er in Nederland 1,3 miljoen werkenden last hebben van burn-out klachten of langdurig verzuim (meer dan 6 weken)? En dat meer dan 30 procent van de werknemers uitvalt door stress? Het verzuim is haast nog nooit zo hoog geweest! De grootste oorzaak? Psychische klachten. Wat doe jij daar als werkgever aan? Sta je hierbij stil? Heb jij zicht op het verzuim? En wat doe je om stress te verminderen? In de Week van de Werkstress delen wij tips met jou om (werk)stress te verminderen.

1. Geef het roer uit handen
Eén van de grootste oorzaken van werkstress onder werknemers is weinig autonomie (onderzoek TNO). Geef medewerkers daarom de mogelijkheid om zelf taken en verantwoordelijkheden uit te voeren en ook de nodige beslissingen te laten maken. Beloon en erken je medewerkers hiervoor.

2. Verminder druk 
Veel werknemers ervaren stress doordat er te veel van hen verwacht wordt. Draag daarom zorg voor duidelijke taken en prioriteiten vanuit het management en/of hoofdkantoor. Stem af wat mogelijk is én blijf goed met elkaar communiceren.

3. Zorg voor een goed timemanagement
Stress valt of staat met een goede planning en focus. Het Benedictijns timemanagement helpt jou daarbij. Lees er hier meer over.

4. Maak werkstress bespreekbaar
Is werkstress bespreekbaar binnen jouw organisatie? Wordt dit bijvoorbeeld weleens genoemd tijdens een overleg of evaluatiegesprek? Vaak is het de combinatie van werk én privé, waardoor het voor iemand lastig is om alle ballen hoog te houden. Denk aan jonge kinderen, mantelzorger, financiële problemen etc. Hoe weet je hoe het echt met iemand gaat als je er niet naar vraagt?

5. Geef je medewerkers de tijd en ruimte om stress te verlagen
Ervaren je medewerkers stress? Bied hen dan de tijd en ruimte om die gevoelens van stress te verminderen. Bijvoorbeeld middels:

Een ademhalingsoefening
Box breathing is een makkelijke/toegankelijke oefening waarmee je binnen een paar minuten je zenuwstelsel reguleert. Het woord box breathing zegt het al: je haalt adem in een vierkant. Dus 3-3-3-3 (in, vast, uit, vast) of 4-4-4-4 etc. Hierbij een Spotify link!

Een frisse neus
doordat je in de buitenlucht wandelt, krijgen je hersenen een impuls die de negatieve stemming in je brein remt. Daarnaast is wandelen om nog zo veel andere redenen gezond. Dus hup even die benen strekken in de pauze!

Gezonde voeding
Darmen produceren neurotransmitters, waaronder serotonine en dopamine (gelukshormonen), wat weer invloed heeft op je stemming, geheugen en focus. Vermijd te veel koffie, suikers, alcohol etc. en eet meer groenten, omega 3 en blijf veel water drinken. Indien dit nog niet het geval is; zorg voor voedzame producten op kantoor, in de productie en in de winkel.

6. Blijf positief
Sta even stil bij afgelopen week. Wat ging er goed? Welke successen zijn er behaald? Waar ben je dankbaar voor? Vanuit nature zijn we geneigd om te kijken wat niet goed gaat en dat is zonde, want positieve gedachten kunnen leiden tot minder stress.

Wil jij hier verder mee aan de slag? Schrijf je dan nu in voor de Workshop: Grip op werkstress