Wist je dat een RI&E verplicht is voor iedere werkgever, dus ook voor jou?

Gezonde, betrokken en bevlogen medewerkers zijn de succesfactor van jouw organisatie. Daarom zet jij in op duurzame inzetbaarheid. Dat doe je onder meer met een goed arbobeleid, met de RI&E als stevige basis. Wist je dat deze risico-inventarisatie en -evaluatie verplicht is voor iedere ondernemer, dus ook voor jou? Een verplichte RI&E dus. Klinkt chique, maar wat is het eigenlijk precies? En wat levert het jou en je medewerkers op?

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor iedere ondernemer met één of meer werknemers (ten minste één volledige FTE) in dienst. Hierbij tel je ook je stagiairs, vrijwilligers, zzp’ers en uitzendkrachten mee. Dit geldt voor alle sectoren en dus ook voor de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie, zowel op kantoor als op de werkvloer.

Een RI&E in een notendop
RI&E staat voor ‘Risico Inventarisatie en Evaluatie’. In een RI&E breng jij alle arbeidsrisico’s binnen jouw organisatie in kaart. Vervolgens maak je een Plan Van Aanpak (PVA) voor het beheersen van die risico’s. Het doel van een RI&E? Gezondheidsklachten en ongevallen voorkomen. Dat leidt niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit van je medewerkers. Bovendien sta je met de RI&E sterker met betrekking tot aansprakelijkheid, mocht er toch iets gebeuren op de werkvloer.

Wat gebeurt er als ik geen RI&E heb?
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) controleert regelmatig of werkgevers een goede RI&E hebben. Komt de NLA langs en heb je geen RI&E? Dan kun je een boete krijgen en moet je alsnog een RI&E uitvoeren.

Let op! In de afgelopen maand stuurde de Nederlands Arbeidsinspectie (NLA) bedrijven een brief met daarin de aankondiging voor een bedrijfsbezoek in het kader van ‘Arbo in bedrijf 2022-2023’. Zorg er daarom voor dat jij op tijd aan de slag gaat, zodat je alles goed geregeld hebt voordat de NLA langskomt.   

Hoe kom ik aan een RI&E?
De MITT heeft speciaal voor jou de digitale branche RI&E ontwikkeld. In deze branche RI&E vind je  praktische instrumenten die je helpen om arbeidsrisico’s in het werk aan te pakken en in de toekomst te voorkomen. Bedrijven tot 25 medewerkers kunnen met behulp van dit instrument deze branche RI&E zelf uitvoeren. Vanaf 25 medewerkers dient de RI&E getoetst te worden door een gecertificeerd kerndeskundige. Hulp nodig? Stuur een mail naar info@mitt.nl

Wil je een RI&E aanvragen of laten uitvoeren? Klik hier voor meer informatie.

Meer over Arbowet- en regelgeving in jouw sector
Op zoek naar een volledig overzicht van maatregelen waar je met betrekking tot Arbowet- en regelgeving aan moet voldoen? Neem een kijkje in de Arbocatalogus. In deze catalogus zijn maatregelen opgenomen voor risico’s die in de hele sector voorkomen en afspraken over de bescherming die alle bedrijven in de sector minimaal moeten bieden. Voor onze sector zijn er twee Arbocatalogi, één voor de mode- en interieur-industrie en één voor de tapijt- en textielindustrie, samengebracht op de website modintarbocatalogus.nl.