Zo houd je het hoofd koel tijdens de warme dagen

De barbecue wordt weer aangestoken en je kunt weer genieten van de zon. Kortom, de zomer is aangebroken! Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers het hoofd koel houden tijdens deze hitte? En vooral: hoe blijven ze productief? Hieronder vind je een aantal handige tips.

Deze temperatuur is van invloed op onze productiviteit
Medewerkers zijn het meest productief in lage temperaturen tot aan 22 graden. Is het warmer dan 22 graden? Dan neemt de productiviteit af, zelfs tot wel 10 procent bij 30 graden. Dat kan zomaar zo’n 10 procent minder omzet betekenen.

Ook het concentratievermogen neemt af wanneer het warm is, wat kan resulteren in meer ongelukken op het werk. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Dit ben je verplicht als werkgever
Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving ben je als werkgever verplicht. Dat betekent dat de hitte niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid van jouw medewerkers.

Er is tot op heden geen maximumtemperatuur vastgesteld, maar het is raadzaam om dit wel te overleggen met personeel, de ondernemingsraad of de arbodienst. Zo houd je je medewerkers veilig. Denk daarbij ook aan medewerkers met long- of hartproblemen, een hoge bloeddruk of zwangerschap.

Ongelukken voorkomen? Dat doe je zo!
Heb jij al inzicht in de exacte risico’s van het werken met hoge temperaturen op jouw werkvloer? Het helpt om ‘werken in hoge temperaturen’ als thema op te nemen in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Vooraf doorloop je alle risico’s in jouw onderneming. Daar komen vervolgens actiepunten en een stappenplan uit, waarmee je risico’s beperkt en/of zelfs oplost.

  • Arborisico’s aanpakken in het werk en in de toekomst voorkomen? Dat kan! Speciaal voor de mode- en interieurbranche en voor de textiel- en tapijtindustrie heeft Modint met de vakorganisaties FNV, De Unie en CNV Vakmensen de RI&E geactualiseerd en gecertificeerd. Een heel handig, praktisch document dat je hierbij helpt!


Met deze 7 tips houden jij én je medewerkers het hoofd koel

Het hoofd koel houden? Dat doe je zo:

  • Wijzig de werktijden door een tropenrooster op te stellen. Laat bijvoorbeeld medewerkers eerder beginnen of ruil werk- en parttime dagen om.
  • Laat je medewerkers in luchtige werkkleding naar het werk komen.
  • Zorg ervoor dat je goed drinkt en zorg ervoor dat medewerkers dat ook doen. Serveer bijvoorbeeld water met limoen of een frisse ijsthee en houd iets vaker pauze.
  • Zwaar werk op de planning? Stel dat indien mogelijk uit.
  • Zorg voor goede ventilatie op de gehele werkplek.
  • Is het mogelijk om minder verlichting te gebruiken? Doen! Daarnaast is het raadzaam om apparaten die veel warmte produceren uit te zetten.
  • Vraag het digitale RI&E instrument aan. Dat kan door een mail te sturen naar rie@modint.nl.